Bonobo fakta og arbejdsark

Historisk kendt som pygmæ-chimpansen bonobo (Pan paniscus) er blandt de truede menneskeaber, der kun findes syd for Congo-floden og nord for Kasai-floden. En af de nærmeste levende slægtninge til mennesker, bonoboer er kendetegnet ved deres lange ben, lyserøde læber og mørke ansigt.

Se faktafilen nedenfor for mere information om bonoboen, eller alternativt kan du downloade vores 19-siders Bonobo-arbejdsarkpakke til brug i klasseværelset eller hjemmemiljøet.

Nøglefakta og information

ETYMOLOGI OG TAKSONOMI

  • Selvom dens almindelige navn er 'pygmæ chimpanse', er bonoboen ikke rigtig lille i størrelse sammenlignet med den almindelige chimpanse , med fritagelse af hovedet.
  • Udtrykket 'bonobo' blev første gang brugt i 1954, da den østrigske zoolog Eduard Paul Tratz og den tyske biolog Heinz Heck foreslog det som en anden generisk betegnelse for pygmæ-chimpanser.
  • Navnet kan være afledt af en stavefejl på en skibskasse fra byen Bolobo beliggende ved Congo-floden, som ligger tæt på hvor den første bonobo-art blev fundet i 1920'erne.
  • I 1928 blev den første gang anerkendt af den tyske anatom Ernst Schwarz, baseret på kraniet fundet på Tervuren-museet i Belgien som var blevet kategoriseret som en ung chimpanse (Pan troglodytes).
  • I 1933 ændrede den amerikanske anatom Harold Coolidge og den amerikanske psykolog og primatolog Robert Yerkes bonoboens klassificering på grund af dens adfærdsforskelle sammenlignet med chimpanserne.

BESKRIVELSE

  • Generelt anset for at være mere slank end den almindelige chimpanse, voksne hunbonoboer, som når 66 lbs, er lidt mindre end deres mandlige modstykker, hvis kropsmasse varierer fra 75 til 132 lbs.
  • En bonobos hoved er mindre end den almindelige chimpanse, med mindre tydelige pandekamme over øjnene. Den har et sort ansigt med lyserøde læber, små ører, brede næsebor og langt hår, der deler sig i to på hovedet.
  • Hunnerne har relativt fremtrædende bryster sammenlignet med andre hunabers flade kister.
  • En bonobo har også en yndefuld overkrop, smalle skuldre, tynd hals og slanke ben.
  • Den vandrer på land og tilbringer tid i træer. Det meste af deres bevægelse på jorden er beskrevet ved firbenet knovandring.

OPFØRSEL

  • Primatolog Frans de Waal foreslår, at bonoboer er i stand til at anerkende menneskers og andre væseners lykke og vise medfølelse, empati, venlighed, tålmodighed og følsomhed.
  • De er karakteristiske for deres unikke sociale organisation, der ligesom de fleste lemurarter er enormt matriarkalsk. En koalition af højtstående kvinder dominerer toppen af ​​den sociale pyramide og danner dermed kernen i gruppen. På trods af dette hierarki leder, beskytter og kommanderer alfahann gruppen; derfor har de brug for loyalitet fra de andre hjemmehørende kvinder for at blive i den position. Disse hanner har typisk et gensidigt og co-dominerende forhold til alfa-hunnerne.
  • Alfa-hanner er de eneste, der kan spise sammen med de højtstående hunner, mens resten af ​​hannerne venter.
  • Kvinder bestemmer ofte, hvor gruppen rejser hen. Aggressive møder mellem de to køn sker sjældent, og hannerne er mere tolerante over for unge og unge bonoboer.
  • En mor bonobo vil også pleje sine sønner i konflikter med andre mænd og støtte dem for at sikre bedre bånd til andre kvinder, hvilket øger hendes chance for at få børnebørn fra sine sønner.
  • På grund af hunnernes frigjorte parringsadfærd kan en mandlig bonobo ikke være sikker på, hvilke babyer der er hans, hvilket får moderbonoboer til at påtage sig al forældrenes omsorg.
  • Mandlige bonoboer får deres sociale status fra deres mor. Dette mor-søn-bånd forbliver nogle gange stærkt og varer hele livet. Mens sociale hierarkier er til stede, og på trods af at en søn af en højtstående kvinde kan udkonkurrere en lavere kvinde, tjener denne rangordning en mindre vigtig rolle end i andre primatgrupper.
  • Hunnerne er vant til at lede jagter på duikere og forsvare deres dusør mod at plyndre hanner i naturen. De er mere milde over for yngre hanner, der plager dem, men viser dog øget aggression over for voksne hanner.

HABITAT OG KOST

  • Bonobos er generelt altædende frugivores, hvor 57% af det, de spiser, er frugt, med blade, honning, æg, kød fra små hvirveldyr som anomalurer, flyvende egern og duikere, der udgør resten.
  • De lever hovedsageligt i træer og vandrer på jorden for at flytte til andre træer.
  • De ses kun syd for Congo-floden og nord for Kasai-floden, normalt i de fugtige skove i Demokratiske Republik Congo .

HABITAT OG KOST

  • Bonoboer er klassificeret som truede arter på IUCNs rødliste, med populationer på 29.500 til 50.000 individer.
  • Deres antal i naturen er faldende på grund af store trusler såsom menneskelig ødelæggelse af skove og ulovlig jagt på bushmeat.

Bonobo arbejdsark

Dette er et fantastisk bundt, som indeholder alt, hvad du behøver at vide om bonoboen på tværs af 19 dybdegående sider. Disse er brugsklare Bonobo-arbejdsark, der er perfekte til at lære eleverne om bonoboen, som (Pan paniscus) er blandt de truede menneskeaber, der kun findes syd for Congo-floden og nord for Kasai-floden. En af de nærmeste levende slægtninge til mennesker, bonoboer er kendetegnet ved deres lange ben, lyserøde læber og mørke ansigt.



Komplet liste over inkluderede arbejdsark

  • Bonobo fakta
  • Hej Bonobo
  • Ting du behøver at vide
  • Jo mere du ved
  • En bonobos liv
  • Hominid medlemmer
  • Skelet sammenligning
  • Nære slægtninge
  • Chimpansefætre
  • Relaterelige Bonobo-fakta
  • Ode til Bonobos

Link/citer denne side

Hvis du henviser til noget af indholdet på denne side på dit eget websted, skal du bruge koden nedenfor til at citere denne side som den originale kilde.

Bonobo fakta og arbejdsark: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 4. december 2020

Linket vises som Bonobo fakta og arbejdsark: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 4. december 2020

Brug med ethvert læseplan

Disse arbejdsark er specielt designet til brug med enhver international læseplan. Du kan bruge disse regneark, som de er, eller redigere dem ved hjælp af Google Slides for at gøre dem mere specifikke i forhold til dine egne elevniveauer og læseplanstandarder.