Dormus fakta og arbejdsark

Et medlem af Gliridae-familien, en dormus er et natdyr, der trives i Afrika , Asien , og Europa . Udmærket ved sine lange dvaleperioder er dvalemusen defineret af sin egern eller jordegern-lignende udseende, store øjne, korte og buede kløer, og hos nogle arter en busket og lang hale.

Se faktafilen nedenfor for mere information om dormouse eller alternativt kan du downloade vores 19-siders Dormouse-arbejdsarkpakke til at bruge i klasseværelset eller hjemmemiljøet.

Nøglefakta og information

FYSISK BESKRIVELSE

  • De fleste dormus har egern eller jordegern-lignende træk, herunder en lang og busket hale. Både dormus og egern er gnavere klassificeret under Sciurognathi underordenen, men de er medlemmer af forskellige familier. Imidlertid ligner flere dormusearter en mus eller en rotte, inklusive tyndere, mindre behårede haler. Medlemmer af Myomimus-slægten, kendt som musehale-dormouse, omfatter Roachs muse-tailed-dormouse og ørken-dormouse (Selevinia betpakdalaensis). Disse dormus har muselignende haler, der, selvom de er lange, ikke er i stand til at gribe fat.
  • Dormus er dækket med tyk, blød pels.
  • Som små gnavere varierer deres kropslængder mellem 2,4 og 7,5 tommer, og de vejer mellem 0,53 og 6,35 ounce. Den japanske dormouse (Glirulus japonicus) er omkring 2,5 til 3,1 inches lang, mens den spiselige dormouse (Myoxus glis) når 5,1 til 7,5 inches.
  • I lighed med egern mangler tandformlen for dormus ofte præmolarer.
  • De er også forskellige blandt gnaverfamilierne ved, at de ikke har en blindtarm eller en pose i bughinden, der anses for at være der, hvor tyktarmen starter.
  • Fødderne på dormice består af fire tæer på de forreste fødder og fem tæer på de bagerste fødder, hvilket er en tilpasning til trælevende liv. Stærke, buede kløer på hver tå og polstrede puder på sålerne, der hjælper disse gnavere med at gribe fast. Deres bagfødder minder om egern, fordi de kan vendes baglæns, hvilket gør det muligt for dormics at bevæge sig ned af træer nemt og hænge med hovedet først på en gren, når de spiser.

DISTRIBUTION OG HABITAT

  • Disse gnavere bor i Europa, Nordafrika, Afrika syd for Sahara, det vestlige og centrale Asien og Japan .
  • Dormusearter trives typisk i skov-, skov- og krathabitater, og de er naturligt trælevende. Nogle lever dog kun periodisk i tætte skove og forlader krontaget af høje træer.
  • Havemusen (Eliomys quercinus) og den spiselige dormus (Glis glis) ses nogle gange i frugtplantager, hvor sidstnævnte endda er i stand til at overleve på jorden.
  • Kun musehale-dormus, under slægten Myomimus, er kendt for at leve udelukkende på jorden.
  • Ørkendormusen (Selevinia) er beboer i ørkenskrubben.
  • Den afrikanske dormus (Graphiurus) lever i Afrika syd for Sahara og ses typisk i skovklædte levesteder.
  • Roachs musehale-dormus (Myomimus roachi) lever i forskellige åbne levesteder, undtagen skove, i det sydøstlige Europa.

ADFÆRD, REPRODUKTION, LIVSCYKLUS OG FODRING

  • Der er nogle dormus, der overvejende er kødædende, såsom afrikanske, spiselige og hassel dormics, mens nogle intenst praktiserer en vegetarisk kost. Det ørken dormouse derimod antages at være rent kødædende.
  • De fleste arter af dormouse er nataktive. Bortset fra parringssæsonen viser disse gnavere en antydning af territorialitet, og de fleste af dem eksisterer sammen i små familiegrupper med hjemområder, der afhænger af arten.
  • Dormus har en enestående høresans og producerer forskellige signaler i forskellige vokaliseringer, når de kommunikerer med hinanden. De er også i stand til at kaste deres hale for at flygte fra et rovdyr.
  • De yngler en eller to gange årligt og føder i gennemsnit fire babyer efter en drægtighedsperiode på 21 til 32 dage. Dormus er i stand til at overleve op til fem år i naturen.
  • Babydormus er født hårløse og hjælpeløse, og deres øjne åbner 18 dage efter fødslen. De når seksuel modenhed efter afslutningen af ​​deres første dvale.
  • De er altædende og spiser typisk frugter, bær, blomster, nødder og insekter. Manglen på blindtarm betyder, at lavkvalitets vegetabilsk materiale kun er en let del af deres kost.

HIBERNATION

  • Blandt de mest karakteristiske kendetegn ved dormus er, at de foretrækker at gå i dvale i tempererede zoner.
  • Dvale finder sted i omkring seks måneder, eller endnu længere, hvis vejret forbliver køligt. Der er tilfælde, hvor dormus vågner op i korte perioder for at spise mad, de tidligere havde opbevaret et sted tæt på deres huler.
  • Under sommer , opbygger de fedt i deres kroppe, for at nære dem gennem deres dvaleperiode.
  • Den kaldes af en grund - dens egenskab af dvale. Navnet stammer fra det anglo-normanniske ord dormeus, som betyder 'søvnig (en)', som hurtigt blev ændret af folkeetymologi til at ligne ordet 'mus'.
  • Lewis Carroll Alice's Adventures in Wonderland fremhævede den søvnige opførsel af dormusens karakter.

FORHOLDET TIL MENNESKER

  • I det gamle Rom , blev den spiselige dormus (Glis glis) betragtet som en ret, enten som en velsmagende forret eller som en dessert dyppet i honning og valmuefrø.
  • Romerne brugte en specialiseret type indhegning, en terracotta-beholder, der blev brugt til at opbevare spiselige dormics kaldet et glirarium, til at opdrætte og fede dormics, før de blev spist.
  • Disse gnavere bliver stadig spist i Slovenien og nogle steder i Kroatien , såsom Lika og øerne Hvar og Brač.
  • Elizabethanerne antog, at dormouse fedt kunne fremkalde søvn, da disse gnavere tog fedt på, før de går i dvale.
  • De er også ualmindelige som kæledyr og betragtes som eksotiske. Skovmusen (Graphiurus murinus) er den mest populære dormusart i kæledyrshandelen.

Dormus arbejdsark

Dette er et fantastisk bundt, som indeholder alt, hvad du behøver at vide om sovesale på 19 dybdegående sider. Disse er brugsklare Dormouse-arbejdsark, der er perfekte til at lære eleverne om dvælemusen, som er et natdyr, der trives i Afrika, Asien og Europa. Udmærket ved sine lange dvaleperioder, er dvalemusen defineret ved sit egern eller jordegern-lignende udseende, store øjne, korte og buede kløer og hos nogle arter en busket og lange hale.



Komplet liste over inkluderede arbejdsark

  • Fakta om sovemus
  • Mini mus
  • Fuldfør puslespillet
  • Dormus liv
  • Sovekvarter
  • Spørg en Dormus
  • Slet ikke mus
  • Lille art
  • Forholdet til mennesker
  • Dvalevane
  • Mini-Cameo

Link/citer denne side

Hvis du henviser til noget af indholdet på denne side på dit eget websted, skal du bruge koden nedenfor til at citere denne side som den originale kilde.

Dormouse fakta og arbejdsark: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 17. februar 2021

Linket vises som Dormouse fakta og arbejdsark: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 17. februar 2021

Brug med ethvert læseplan

Disse arbejdsark er specielt designet til brug med enhver international læseplan. Du kan bruge disse regneark, som de er, eller redigere dem ved hjælp af Google Slides for at gøre dem mere specifikke i forhold til dine egne elevniveauer og læseplanstandarder.